“Sürdürülebilir bir Kentsel Gelişme için Avrupa Peyzaj Ekonomisine Doğru (Towards a European Landscape Economy for a Sustainable Urban Development - TELOS)”

Etkinlik Tarihi : 16 Şubat 2024 - 25 Şubat 2024
Etkinlik Yeri : Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi

 

AVRUPA BİRLİĞİ PROJE EĞİTİMİ: MANAVGAT PEYZAJLARININ GELECEĞİ

Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nün ortağı olduğu, Almanya’dan Nürtingen-Geislingen Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin koordinatör kurum, İtalya’dan Roma Sapienza Üniversitesi, Belçika’dan Brüksel Serbest Üniversitesi, Polonya’dan Gdansk Politeknik Üniversitesi ve Hollanda’dan Le:Notre Enstitüsü’nün diğer ortaklar sıfatıyla yer aldığı “Sürdürülebilir bir Kentsel Gelişme için Avrupa Peyzaj Ekonomisine Doğru (Towards a European Landscape Economy for a Sustainable Urban Development - TELOS)” isimli eğitim programı 15-25 Şubat 2024 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesinde gerçekleştirildi. 45 öğrenci ve 10 öğretim üyesinin katıldığı ve Avrupa Birliği Erasmus Programı kapsamında finanse edilen eğitim programı kapsamında Manavgat peyzajlarının geleceğine yönelik  projeler geliştirildi.

TELOS, ekonomi, peyzaj ve sosyal yenilikçilik arayüzünde yeni bir modülün oluşturulduğu bir yüksek öğretim geliştirme projesidir. Öğrenciler güz döneminde uluslararası bir çevrimiçi kursa katılmışlardır. Bu kurs kapsamında birbiriyle rekabet halinde olan farklı arazi kullanımlarına dair bakış açıları aktarılmış; ulaşım, konut, üretim, tarım, ortak mallar, enerji ve değer zincirleri konularında dersler verilmiş ve sistem analizi, senaryo geliştirme ve sosyal iş modelleri gibi yöntemler öğretilmiştir. Antalya'daki eğitim, katılımcılara çevrimiçi kursta edindikleri kuramsal bilgileri belirli bir mekansal bağlamda uygulama fırsatı vermiştir.

Çalışma alanı olarak seçilen Manavgat, Turizmin Başkenti Antalya'nın doğusunda, aynı adı taşıyan nehrin üzerinde ve Torosların eteklerinde yer almaktadır. Manavgat peyzajları, birçok Akdeniz kıyı yerleşiminin karşı karşıya olduğu konu ve sorunlara sahiptir: Yoğun turizm, yüksek verimli tarım, kentleşme baskısı, ekosistemlere yönelik tehditler, su krizi, kültürel kimlik kaybı, yüksek trafik sıkışıklığı. Tüm bu sorunların boyutu iklim değişikliğinin neden olduğu daha yüksek sıcaklıklar, aşırı yağışlar ve yükselen deniz seviyeleri ile daha da artabilecektir.

Eğitim programı kapsamında öğrenciler Manavgat için sekiz farklı proje geliştirmişlerdir. Bu projeler arasında: Peyzaj Gözlemevi, bölgesel park yönetim modeli, sürdürülebilir gıda, ulaşım sistemleri, yeni tarım-turizm yaklaşımları, biyolojik çeşitliliğin korunmasına yönelik yenilikçi yaklaşımlar, yer almaktadır.

Eklenme tarihi :27.02.2024 10:15:42
Son güncelleme : 27.02.2024 10:20:04
“Sürdürülebilir bir Kentsel Gelişme için Avrupa Peyzaj Ekonomisine Doğru (Towards a European Landscape Economy for a Sustainable Urban Development - TELOS)”